недеља, 7. април 2013.

Nekoliko saveta za snimanje sjajnog video zapisa

Krenimo:
  1. Vaše DV trake označavajte, posle svakog snimanja napišete šta se nalazi na toj traci, da biste se lakše snalazili u trenutcima kad vam ponovo zatreba, ukoliko koristite karticu prilikom svakog prebacivanja na računar napravite poseban folder sa tačnim opisom šta se nalazi na kartici i datum snimanja
  2. Pridržavajte se pravila trećine ekrana - zlatni presek
  3. Uvek se postarajte da osmislite pravi završni snimak
  4. Snimite uvodni snimak
  5. Trudite se da što više koristite tronožac - stativ, u suprotnom može dođi do pajave da se kadrovi tresu, što može loše da utiče na gledaoca
  6. Isprobajte neobične uglove
  7. Nagnite se ka ili od predmeta, nemojte da mislite ukoliko uradite zom da je to isto kao kada se negnete ka predmetu, pri rađenju zuma može da dodje do rasipanja pixela i gubljanja kvaliteta
  8. Pravite široke i krupne kadrove kako biste povećali interesovanje. Široki kadrovi bi trebali da traju oko 5-6 sekundi pogotovo ako se u njima dešava dosta radnji da bi ih gledalac lakše uočio i približio se priči. Krupni kadrovi bi trebali da traju maksimum 3 sekunde.
  9. Postarajte se da akciju smestite u više kadrova - snimaka
  10. Truduti se da izbegavate brze zumove, oni se većinom koriste na MTV kanalu. Kod gledaoca mogu loše da utiču na oči, ukoliko su učestali, tako da bi ste mogli smanjiti gledanost vašeg kanala.
  11. Slikajte dosta pokrivalica, pokrivalice se koriste, da bi se izbegli skokoviti rezovi, naprimer zamislite da montirate scenu u kojoj imate sagovornika i napravite rez u njegovoj priči, kada izbacite taj deo pokrijte ga sa jednim ili sa dva kadra trajanja od 2-3 sekunda
  12. Obavezno pazite da ne razbijete ravan, zamislite da imate novinara i sagovornika, kamera nikako ne bi smela da dođe sa obadve strane, jedna kamera bi morala da bude postavljenja sa sagovornikove desne strane, da snima novinara, a druga sa novinarove leve strane, da snima sagovornika. Tako će te da izbegnete razbijanje ravni. Kretanje kamere bi moralo da bude u krugo od 180 stepeni.
  13. Gledajte da imate dosta prirodnog zvuka (IT-ton), koji će da služi za dočaravanje ambijenta i mesta u kome se nalazite.
  14. Trebali biste da koristite svetla kako biste projekat učinili perfektnim. Zamislite snimanje vremenske prognoze, u kojoj imate voditeljku, dva svetla bi morala da budu postavljenja sa kamermanove leve i desne strane, a jedno svetlo bi moralo da bude postavljeno iza voditeljke, malo više od visine njene glave.
  15. Obavezno isplanirajte svoj snimak, kako bi ste olakšali rad montažeru, a i vama, bilo bi dobro da montažer ide sa novinarom i snimateljem i timu, zato što on ima najbolji osećaj za početak i kraj priče.
Autor: Dejan Paležnica
             Zlatni presek                                                   Razbijanje ravni - pravilno snimanje                    

Нема коментара:

Постави коментар