недеља, 21. април 2013.

Odluke - četvrti deo



Najveći kamen spoticanja na koji ćete naići kada donosite važne odluke u vašem životu su okolnosti. Dozvoljavamo da zbog okolnosti odustanemo baš kada bi trebalo da damo sve od sebe. Više snova je rasuto i ciljeva izgubljeno zbog okolnosti, nego zbog ijednog drugog razloga.

Koliko puta ste uhvatili sebe da govorite: „Želim da uradim ili imam to i to, ali ne mogu zato što...”? Šta god da ide posle „zato što” je okolnost. Okolnosti mogu da Vas navedu da krenete zaobilaznim putem kroz život, ali im nikada ne smete dozvoliti da vas zaustave u donošenju važnih odluka.

Napoleon je rekao :„Okolnosti, ja ih pravim.”

Sledeći put kada čujete da neko kaže da bi želeo da putuje u Pariz ili kupi određeni automobil, ali ne može jer nema novca, objasnite da mu novac nije potreban dok ne donesu odluku da ide u Pariz ili kupi auto. Kada je odluka doneta, pronaći će način da dođe do novca koji mu je za to potreban. Uvek bude tako.

Mnoge osobe su u zabludi kada probaju nešto par puta i ako ne pogode pravo u centar, osećaju se kao gubitnici. Ne uspeti u nečemu ne znači biti gubitnik, ali odustati svakako znači, a odustajanje jeste odluka. Sledeći taj način rasuđivanja, mora se reći da kada donosite odluku da odustajete donosite odluku da gubite.

U Americi svakog dana čujete za bejzbol igrača koji je potpisao milionski godišnji ugovor. Trebalo bi da imate na umu da taj isti igrač kada stane na svoju poziciju promaši više lopti nego što ih udari. Svi se sećaju da je Bejb Rut postigao 714 houm ranova, a retko pomenu da je promašio 1330 puta.

Čarls F. Ketering je rekao: „Kada se baviš pronalascima, ako pogrešiš 999 puta i  jednom uradiš kako treba, uspeo si.”

To važi za skoro svaku delatnost koje se možete setiti, jer će svet brzo zaboraviti Vaše neuspehe, u svetlu Vaših dostignuća. Nemojte brinuti zbog neuspeha, oni će vas ojačati i spremiti za Vašu veliku pobedu. Pobediti jeste odluka.

Pre mnogo godina pitali su Helen Keler da li postoji nešto gore nego biti slep. Brzo je odgovorila da ima. Rekla je:„Najpatetičnija osoba na svetu je ona koja ima oči, ali ne vidi”. Slažem se sa Helen Keler.

Kada je imao 91 godinu, pitali su J. C. Penija kakav mu je vid. Odgovorio je da mu vid popušta, ali njegova vizija nikada nije bila bolja. To je zaista sjajno, zar ne?

Kada osoba nema viziju boljeg života, automatski se zatvara u zatvor i ograničava se na život bez nade. Ovo se često događa kada se ta osoba mnogo puta veoma trudila da uspe, ali je stalno bila neuspešna. Ponavljanje neuspeha može da uruši samopouzdanje osobe i učini da izgubi iz vida svoj potencijal. Zbog toga ona donosi odluku da odustane i prepušta se sudbini.

Učinite prvi korak u predviđanju Vaše uspešne budućnosti. Napravite mentalnu sliku  života koji želite da živite. Čvrsto se držite te vizije i budite pozitivni i afirmativni, a dobronamerni ljudi i pozitivne okolnosti krenuće ka Vama.

Autor: Bob Proktor





Нема коментара:

Постави коментар