уторак, 16. април 2013.

Odluke - prvi deo



Postoji jedinstven mentalni potez koji u milisekundi može da reši Vaše velike probleme. Ima potencijal da poboljša skoro svaku privatnu ili poslovnu situaciju u kojoj se možete naći i može Vas bukvalno otisnuti putem neverovatnog uspeha. Mi imamo reč za ovu magičnu mentalnu aktivnost... ime joj je ODLUKA.

Odluke ili nedostatak istih su odgovorne za stvaranje, odnosno nestvaranje mnogih karijera. Osobe koje su postale veoma vešte u donošenju odluka i na koje ne utiču mišljenja drugih ljudi su upravo one koje imaju i najveće godišnje prihode. Međutim, odluke ne utiču samo na visinu Vaše plate, njihova moć dominira Vašim celokupnim životom. Vaše mentalno i fizičko zdravlje, dobrobit Vaše porodice, Vaš društveni život, vrsta veza koje uspostavljate, sve to zavisi od Vaše sposobnosti da donosite ispravne odluke.

Pomislili biste da se nešto tako važno kao što je donošenje odluka, s obzirom na njihovu dalekosežnu moć, uči u svakoj školi, ali to nije slučaj. Da biste shvatili veličinu problema,  podsećamo Vas da ne samo da donošenje odluka ne postoji u nastavnim planovima naših obrazovnih ustanova, nego do nedavno nije bilo prisutno ni  u većini korporativnih treninga i kadrovskih programa.

Kako se onda očekuje da osoba razvije ovu mentalnu sposobnost? Veoma jednostavno, mora to da uradi sama. Ipak, mislim da je važno da razumete da nije teško da se nauči kako se donose mudre odluke. Naoružani pravim informacijama i podvrgnuti izvesnoj disciplini, možete postati veoma efikasan donosilac odluka.

Možete praktično eliminisati konflikt i konfuziju u Vašem životu tako što ćete postati vešti u donošenju odluka. Donošenje odluka unosi red u Vaš um i naravno, taj red se zatim reflektuje na Vaš objektivan svet, na Vaše rezultate.

Džejms Alen je možda mislio na odluke kada je napisao: ”Mislimo u osami i to tako ide. Okolina nije ništa drugo nego ogledalo kroz koje nas vide”.  Niko ne može da vidi kako donosite odluke, ali će skoro uvek videti rezultate Vaših odluka. Osoba koja ne uspe da razvije sposobnost donošenja odluka je osuđena na propast,  jer neodlučnost pokreće unutrašnje konflikte koji mogu, bez upozorenja, da eskaliraju u sveobuhvatne mentalne i emocionalne ratove. Psihijatri imaju ime za ove unutrašnje ratove, a to je ambivalentnost. U Oksfordskom rečniku engleskog jezika stoji da je ambivalentnost koegzistencija suprotnih osećanja, koja se javlja kod neke osobe, u odnosu na isti objekat.

Nije potrebno da imate doktorat iz psihijatrije da biste razumeli da ćete imati poteškoća u životu ako dopustite svom umu da ostane u ambivalentnom stanju, ma koliko to trajalo. Osoba koja to dozvoli biće utučena i praktično nesposobna za bilo koju vrstu produktivne aktivnosti. Očigledno je da svako ko se nalazi u takvom mentalnom stanju ne živi,  u najboljem slučaju on samo egzistira. Odluka ili niz odluka će sve to promeniti.

Vidimo se u sledećem delu.

Autor: Bob Proktor




Нема коментара:

Постави коментар